Ακούτε συχνά παιδιά ή ακόμη και ενήλικες να μιλούν πολύ πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τους παρακολουθήσετε ή να μην κατανοείτε όσα λέει;
Αυτό λοιπόν ονομάζεται ταχυλαλία, μια δυσκολία στον ρυθμό της ομιλίας. Παιδιά ή ενήλικες με ταχυλαλία μιλούν πολύ βιαστικά και συχνά μπορεί να μην έχουν καλή άρθρωση, διότι δεν ολοκληρώνουν τις τελευταίες συλλαβές των λέξεων τους. Οι γονείς αναφέρουν πως το παιδί τους δεν έχει κανένα πρόβλημα απλά “βιάζεται” όταν μιλάει και συχνά αναφέρουν πως “η γλώσσα του πάει ροδάνι”.
Ενώ όσοι έχουν ταχυλαλία δεν αντιλαμβάνονται την δυσκολία τους.
Που επηρεάζει η ταχυλαλία;
Τα άτομα με ταχυλαλία έχουν δυσκολίες στον προφορικό λόγο αλλά και στο γραπτό τους λόγο καθώς παραλείπουν γράμματα ή λέξεις. Επίσης, παρατηρείται πως η κίνηση τους είναι απότομη, βιαστική και χωρίς ρυθμό. Παρουσιάζουν δυσκολίες στην συγκέντρωση της προσοχής τους και δεν μπορούν να παραμείνουν σε μια συζήτηση για μεγάλο διάστημα. Οι γύρω τους θεωρούν πως δεν μπορούν να πάρουν ανάσα όταν μιλούν και συχνά μπορεί να χαρακτηριστούν ως αφηρημένοι!
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα άτομο που έχει ταχυλαλία;
Η ταχυλαλία όπως και άλλες δυσκολίες χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Αυτό όμως που μπορούμε, ενδεικτικά, να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε το άτομο, που παρουσιάζει ταχυλαλία να κατανοήσει ότι μιλάει γρήγορα. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μαγνητόφωνο. Δηλαδή, να ηχογραφήσουμε την ομιλία του και έπειτα να του ζητήσουμε να την ακούσει. Σε ένα παιδί με ταχυλαλία μπορούμε να δώσουμε εικόνες σειροθέτησης-αλληλουχίας και να το βοηθήσουμε να περιγράφει μια μια την εικόνα με αργό και ρυθμικό τρόπο ώστε να περιορίσουμε την ταχυλαλία. Τέλος, η μουσική βοηθά το άτομο να ελέγξει το ρυθμό της ομιλίας του.
Μιχαηλίδου Φωτεινή
Λογοθεραπεύτρια- M.Ed Ειδικής Αγωγής
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών “Λογοικόν”